Verlies nooit je zelfstandigheid!

0
1817

Saideh Hashemi woont al 26 jaar in Nederland. Maar waar ze nog steeds niet aan kan wennen, is dat meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen economisch niet zelfstandig is. ‘Zelfstandigheid loopt als een rode draad door mijn leven. Ik heb een zoon en een dochter en ik heb ze beiden voorgehouden hoe belangrijk het is om voor jezelf te kunnen zorgen!’

De wieg van Saideh stond in Iran. Haar moeder is haar grote voorbeeld. ‘Mijn moeder heeft me altijd verteld dat je onafhankelijk moet zijn. Ik ben de oudste uit een gezin met vijf kinderen en we kregen allemaal gelijke kansen. Ik heb altijd gewerkt. We hadden een gezamenlijke pot in ons gezin, waar we ons verdiende geld in stopten. Daarvan kochten we aan het begin van het schooljaar onze schoolspullen. Toen ik later ging studeren, werkte ik tot vier uur, daarna had ik college in de namiddag en avond.

Goede moeder
Veel Nederlandse vrouwen hebben last van schuldgevoel. Het wordt ze aangepraat dat ze geen goede moeder zijn als ze niet thuis zijn als de kinderen uit school komen. Mijn man en ik hebben altijd alles gelijk verdeeld. Wie het eerst thuiskomt, kookt. Vaak is hij dat. Vrouwen moeten ook leren loslaten en taken aan een ander over te laten. Wat geeft het als het niet precies gebeurt zoals jij dat doet. En ook: Je mag investeren in jezelf. Want wat als je uit elkaar gaat, je partner overlijdt of je wederhelft raakt zijn/haar baan kwijt? Ik zeg niet dat het makkelijk is, werken of studeren als je (kleine) kinderen hebt, maar bedenk dat het een tijdelijke situatie is. Je moet je leven goed organiseren: de tijd die je werkt of studeert én de momenten die je met je  naasten doorbrengt. Je gaat zeker bewuster met je tijd om.’

Politieke verantwoordelijkheid
Saideh vind het een politieke verantwoordelijkheid om werken voor vrouwen interessant te maken. ‘Goede, betaalbare kinderopvang die gelijk open is met werktijden. Aanpassen van de werkonvriendelijke schooltijden, gelijk loon voor mannen en vrouwen, meer mogelijkheden voor flexibel (thuis)werken en goede regelingen voor mantelzorg. In elke fase van je leven moet het mogelijk zijn om werk en privé te kunnen combineren. Niet alleen de overheid maar ook werkgevers moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen..’

Onafhankelijk
Saideh leidt een druk leven. Ze werkt 32 uur bij De Nederlandsche Bank, is raadslid voor Groen Links, zit in de ondernemingsraad van haar werk en in het ledenparlement namens  FNV Vrouw. In 2011 ontving ze de Joke Blom Speld. Deze onderscheiding wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een vrouw die zich inzet om de emancipatie van vrouwen  te stimuleren, vrouwenbelangen te behartigen en de positie van vrouwen te verbeteren.

Wat als je er bewust voor kiest thuis te blijven voor de kinderen? ‘Iedereen heeft een keus, maar realiseer je wel wat de consequenties van je keuze zijn. Houd altijd rekening met de toekomst. Je werkt niet alleen voor geld, maar ook voor je eigen groei…’

DELEN
Vorig artikelBlijf jezelf
Volgend artikelDruk, druk, druk
Joost verbindt in zijn profiel de vier O's - Ondernemer - Onderwijs - Onderzoek - Overheid Ervaring: Joost heeft veel ervaring in publiek-private setting. Hij verbindt innovatie en onderzoek in bedrijven met vernieuwing in onderwijs en opleiding. Zijn belangstelling gaat uit naar twee onderwerpen: 'Organizational alignment', werkt een organisatie van visie tot uitvoering aan dezelfde resultaten. Het tweede onderwerp is hier nauw aan verbonden: 'performance management' krijgen mensen de ruimte om het beste uit zichzelf te halen voor de organisatie en de klant. Doel: Alles leren en weten wat er te leren en te weten is over besturing van organisaties. Persoonlijkheid: Joost is resultaatgericht, een professionele doener, hij gaat voor resultaten en een goed rendement. Door zijn focus op de behoefte van de klant verbindt hij zich met alle stakeholders om te komen tot de beste win-win. Joost doet zijn werk met gevoel voor humor en ruimte voor ontspanning en werkplezier. Specialiteiten: - Helicopter view - Visie/missie, onderzoek naar bestaansrecht en levensvatbaarheid. - Strategievorming en planning met als doel organizational alignment. - Performance management, het gebruik van kennismanagement en HRM in werkprocessen. - Organisatieverandering, door innovatie nieuwe technologie naar binnen halen. - Systematisch, creatief en flexibel te werk gaan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here